امسال چه مقدار از اراضی کشاورزی به کشت گندم اختصاص خواهد یافت؟

## برنامه ملی گندم: گامی به سوی خودکفایی کامل

وزارت جهاد کشاورزی، با هدف دستیابی به خودکفایی ۱۰۰ درصدی در تولید گندم تا سال ۱۴۱۰، طرحی جامع را اجرا می‌کند. آقای سهراب سهرابی، مسئول اجرای این طرح، از پیشرفت قابل توجه در کشت گندم خبر داده و اعلام کرده است که امسال، برنامه کشت ۴ میلیون هکتار گندم دیم و ۱.۹ میلیون هکتار گندم آبی در سراسر کشور ابلاغ شده است.

تاکنون، بیش از ۲.۸ میلیون هکتار گندم دیم و ۷۰۰ هزار هکتار گندم آبی کشت شده است. عمده این کشت در مناطق سردسیری و معتدل سرد کشور متمرکز است، هرچند عملیات کشت در مناطق گرمسیری و مرطوب شمال نیز در حال انجام است.

یکی از ارکان کلیدی این طرح ملی، پروژه “جهش تولید در دیمزارها” است. این پروژه که در سطح ۶ میلیون هکتار برای محصولات زراعی راهبردی اجرا می‌شود، سهم ۳.۵ میلیون هکتاری را به گندم اختصاص داده است. برای تامین بذر مورد نیاز، ۴۶۰ هزار تن بذر اصلاح شده گندم ذخیره سازی شده و تاکنون ۳۰۰ هزار تن از آن در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.

همچنین، برنامه‌ریزی برای تأمین ۳ میلیون تن کود شیمیایی (شامل ۲.۴ میلیون تن ازت، ۴۰۰ هزار تن فسفات و ۲۲۰ هزار تن پتاس) در دستور کار قرار دارد. بهبود کیفیت تولید و افزایش راندمان، از اهداف اصلی این طرح است.

برای نیل به این اهداف، برنامه‌های متعددی در حال اجراست. از جمله این اقدامات می‌توان به بهینه‌سازی فرآیند تولید و فرآوری بذر، توسعه کشت گندم دوروم در اراضی دیم و آبی، مکانیزاسیون کشاورزی، تغذیه متعادل گیاه، ارتقای بهره‌وری آبیاری، مبارزه با آفات و بیماری‌ها و علف‌های هرز، راه‌اندازی مزارع نمونه دیم و آبی و ترویج کشاورزی کم‌نهاده اشاره کرد.

همکاری با بنیاد ملی گندم‌کاران و ارزیابی کیفیت محصول تولیدی، از دیگر اقدامات در راستای بهبود کمی و کیفی تولید گندم است. همچنین، مدیریت برداشت، کاهش ضایعات، آموزش کارشناسان و کشاورزان و به‌کارگیری روش‌های نوین کاشت (مانند کشت مستقیم، کشت روی پشته و کشت در کف جوی) از دیگر برنامه‌های این طرح جامع است.

استفاده از آبیاری قطره‌ای، بهره‌گیری از تجربیات کشاورزان پیشرو و رعایت اصول فنی در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت، از دیگر نکات مورد تاکید در اجرای این پروژه ملی است.

اهداف بلندمدت این طرح، دستیابی به خودکفایی ۱۰۰ درصدی در تولید گندم تا سال ۱۴۱۰ و تامین امنیت غذایی پایدار برای کشور است. با توجه به نقش حیاتی گندم در سبد غذایی مردم (تامین ۵۰ تا ۶۰ درصد پروتئین و انرژی)، این طرح از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. لازم به ذکر است که گندم تنها ۱۰ درصد از کل آب مصرفی کشور را به خود اختصاص می‌دهد.

مجله خبری مسیر آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *