“`html
اقیانوسها، دنیایی ناشناخته و مرموز هستند که رازهای بسیاری را در اعماق خود نهفتهاند. به گفته دانشمندان، شناخت ما از این دنیای آبی به مراتب کمتر از شناخت ما از فضا است. تاکنون تنها بخش کوچکی از کوههای زیرآبی که در بستر اقیانوسها پراکندهاند، شناسایی شدهاند؛ کمتر از یک درصد از کل این سازههای عظیم.
کوه دریایی دیویدسون، یکی از معدود کوههای زیرآبی است که مورد مطالعه قرار گرفته است. این آتشفشان خاموش، در سواحل کالیفرنیا واقع شده و وسعتی بالغ بر ۲۵ مایل دارد. آخرین فوران این غول زیر آبی به ۹.۸ میلیون سال پیش باز میگردد. با وجود خاموش بودن، این کوه دریایی مملو از حیات است؛ زیستگاه مرجانها، اختاپوسها و هزاران گونه جانوری دریایی، از جمله نهنگها.
کشفهای شگفتانگیز دیگری نیز در اعماق اقیانوسها صورت گرفته است. برای نمونه، کشف آتشفشانی فعال در سواحل کانادا که میزبان میلیونها تخم ماهی چارگوش سفید اقیانوس آرام بود، از جمله این اکتشافات است؛ ماهیای زیبا با ظاهری فوقالعاده که شباهت زیادی به لقمه ماهی دارد و با حرکات موزون خود در بستر دریا، مانند سایهای ناپیدا میشود.
اخیراً، گروهی از محققان موسسه اقیانوس اشمیت، چهار کوه دریایی جدید را در جنوب اقیانوس آرام کشف کردند. یکی از این کوهها در امتداد خط الرأس نازکا در نزدیکی سواحل شیلی قرار دارد و محققان را با تنوع بینظیر گونههای جانوری آن شگفتزده کرد. آنها سفر خود را سفری فضایی در اعماق دریا توصیف کردهاند.
این اکتشافات یک ماهه، منجر به کشف موجودات شگفتانگیزی شده است؛ از جمله باغهای وسیع اسفنجهای سفید، گونههای عجیب و غریب آبزیان، اختاپوسهای کاسپر، اسفنجهای شیشهای کهنسال و جنگلهای وسیع مرجانهای بامبو. اسفنجهای شیشهای با ساختارهای پیچیده و خارهای سوزنیشان، از باکتریها و پلانکتونها تغذیه میکنند و در تعاملی شگفتانگیز با سختپوستان، زندگی همزیستی را تجربه میکنند.
در کوه دریایی شیلی، بسیاری از جانوران رنگ قرمز روشنی دارند؛ رنگآمیزیای که به استتار آنها در اعماق تاریک اقیانوس کمک میکند. در این منطقه، محققان توتیاهای دریایی و اسفنجهای غولپیکر را مشاهده کردهاند. به گفته دانشمندان سرشماری اقیانوس، این کوههای دریایی دارای گونههای بومی منحصر به فردی هستند که در هیچ جای دیگر جهان یافت نمیشوند.
کوههای دریایی، پناهگاههایی بینظیر برای حیات دریایی هستند؛ زیرا جریانهای اطراف آنها مواد مغذی را از اعماق اقیانوس به سطح میآورند و به رشد فیتوپلانکتونها و در نتیجه، تمام زنجیره غذایی اکوسیستم دریایی کمک میکنند. همچنین این جریانها، لاروهای گونههای مختلف را به این مکانها میآورند و محیطی امن برای رشد و تکثیر آنها فراهم میکنند.
این کوهها در چرخه اقیانوسی نقش مهمی ایفا میکنند؛ آنها جریانها را تنظیم و به عنوان سیستم تصفیه طبیعی عمل میکنند. همچنین صخرههای مرجانی باستانی در این مناطق، اطلاعات ارزشمندی درباره تاریخچه آب و هوایی زمین در خود دارند.
با وجود اهمیت حیاتی کوههای دریایی، ما اطلاعات بسیار کمی در مورد آنها داریم و از آنها به اندازه کافی در برابر تهدیدات مانند صید بیرویه و استخراج معادن محافظت نمیکنیم. محدودیتهای اعمال شده در شیلی برای صید در اعماق دریا، گامی مهم در جهت حفظ این اکوسیستمهای ارزشمند است.
“`