محققان فیزیک با استفاده از فناوری لیزر، روشی نوین برای ذخیره سازی دادهها در الماس ابداع کردهاند که امکان نگهداری اطلاعات در دمای اتاق را برای میلیونها سال فراهم میکند. این دستاورد که در نشریه معتبر نیچرفوتونیکس منتشر شده، گامی بزرگ در جهت ایجاد آرشیوهای اطلاعاتی پایدار و امن محسوب میشود.
در حالی که مطالعات پیشین نشان از قابلیت ذخیره سازی اطلاعات در الماس برای مدت طولانیتر از روشهای سنتی داشتند، کیفیت دادههای ذخیره شده رضایتبخش نبود. اما روش جدید با حکاکی دقیق دادهها بر روی سطح الماس، تراکم اطلاعات را به طور قابل توجهی افزایش داده است. این پیشرفت به واسطه یک تکنیک نوآورانه در پردازش لیزری به دست آمده است.
در این روش، از لیزر برای حذف اتمهای کربن از سطح الماس و ایجاد حفرههای ریز استفاده میشود. شدت نور بازتابشده از این حفرهها، میزان داده ذخیره شده را تعیین میکند. با کنترل دقیق انرژی لیزر، میتوان سطوح مختلف درخشندگی را ایجاد کرد و بنابراین اطلاعات را به صورت کدگذاری شده ذخیره نمود.
محققان در نمونه اولیه خود از قطعات الماس با ابعاد چند میلیمتری استفاده کردند، اما معتقدند که میتوان این فناوری را برای ساخت دیسکهای الماسی با ابعاد مشابه دیسکهای بلوری به کار برد. برای خواندن اطلاعات، از یک دستگاه خوانش لیزر استفاده میشود که سطوح مختلف درخشندگی را شناسایی و اطلاعات را رمزگشایی میکند.
آزمایشهای انجامشده بر روی رمزگذاری تصاویر بر روی تراشههای الماس کوچک، دقت ۹۹ درصدی این روش را نشان داده است. اگرچه هزینه بالای لیزر مورد استفاده، محدودیت اقتصادی این فناوری را مشخص میکند، اما کاربرد آن در موارد خاص با اهمیت بالا، کاملا توجیهپذیر خواهد بود.