“`html
در شرق آفریقا، شکاف عظیمی در حال شکلگیری است؛ رویدادی زمینشناسی که میتواند قاره آفریقا را به دو نیم کند و نقشه جهان را برای همیشه تغییر دهد. حرکات تکتونیکی صفحات زمین، در حال ایجاد یک اقیانوس جدید هستند. این فرآیند که طی پنج تا ده میلیون سال آینده تکمیل میشود، ششمین اقیانوس کره زمین را به وجود خواهد آورد؛ پدیدهای بیسابقه در تاریخ زمین.
آیا زمین میزبان اقیانوسی دیگر خواهد شد؟
در حال حاضر، پنج اقیانوس اطلس، آرام، هند، منجمد شمالی و جنوبی، بخش اعظمی از کره زمین را پوشاندهاند. اما پژوهشگران پیشبینی میکنند که جدایی صفحه سومالی از صفحه نوبی در منطقه ریفت ولی (از اتیوپی تا موزامبیک) منجر به پیدایش اقیانوسی جدید شود.
نیروهای درونی زمین، صفحات تکتونیکی را از هم دور میکنند و این جدایی در حال شکافتن قاره آفریقا است. شکافهایی در سطح زمین، به ویژه در اتیوپی و کنیا، این جدایی را آشکار میکنند. ادامه این روند، شاخ آفریقا را از بقیه قاره جدا خواهد کرد و به آبهای اقیانوس هند اجازه میدهد تا منطقه را فراگیرند و اقیانوس جدیدی را تشکیل دهند.
منطقهای پویا و زلزلهخیز
ریفت ولی، یکی از فعالترین مناطق زمینشناسی جهان است. پوسته زمین در این منطقه کشیده میشود و تشکیل شکافها باعث فرو رفتن خشکی در آب میشود. فعالیت آتشفشانی و لرزهای شدید در این ناحیه، نشاندهنده حرکت مداوم صفحات تکتونیکی است. کوههای آتشفشانی مانند کلیمانجارو و نیراگونگو و زمینلرزههای متعدد، گواه این فعالیت هستند.
جدایی قارهها، پدیدهای بیسابقه نیست. برای مثال، گودال ماریانا در اثر برخورد صفحه اقیانوس آرام و صفحه فیلیپین ایجاد شده است. اگرچه تشکیل ششمین اقیانوس فرآیندی طولانی مدت است، اما دانشمندان بر تاثیر آن بر جغرافیای قارهها تاکید دارند.
البته، تشکیل اقیانوسهای جدید تنها عامل تغییر جغرافیای زمین نیست. برخی پژوهشگران معتقدند که شبه قاره هند نیز در حال تجربه فرآیندی مشابه است که میتواند به جدایی و تشکیل قاره جدیدی بیانجامد. این فرآیند نیز میلیونها سال به طول خواهد انجامید.
پیدایش ششمین اقیانوس و تحولات تکتونیکی پیش رو، نشان میدهند که زمین سیارهای پویا و در حال تغییر است. این رویدادها که در طول میلیونها سال رخ میدهند، یادآور زنده بودن زمین و دگرگونیهای آتی آن هستند.
“`