“`html
بانک مرکزی اخیراً از افزایش بیسابقه چکهای برگشتی در ابتدای فصل پاییز خبر داده است. این گزارش نشاندهنده وضعیت نامناسب نقدینگی در بخشهای مختلف اقتصادی کشور است.
یکی از شاخصهای کلیدی برای سنجش سلامت اقتصادی، نرخ چکهای برگشتی نسبت به کل چکهای مبادلاتی است. آمار مهرماه ۱۴۰۳ حاکی از آن است که از مجموع چکهای معاملهشده در این ماه، ۹۸۲ هزار فقره برگشت خوردهاند که نسبت به شهریورماه ۳۰.۶ درصد افزایش یافته است. ارزش ریالی این چکهای برگشتی به رقم چشمگیر ۱۱۴ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان میرسد، رقمی که نسبت به ماه قبل ۱۸.۲ درصد رشد داشته است.
نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکهای مبادلاتی در مهرماه ۹.۶ درصد و نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل مبلغ چکهای مبادلاتی ۱۴.۶ درصد بوده است. (لازم به ذکر است که مبادلاتی به معنای مجموع چکهای وصولی و برگشتی است.) با احتساب نرخ دلار نیمایی، ارزش این چکهای برگشتی بیش از ۲ میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار برآورد میشود.
توزیع جغرافیایی چکهای برگشتی
استان تهران با بیش از ۳۰۸ هزار فقره چک برگشتی به ارزش ۵۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان، بیشترین سهم را در این زمینه دارد. سهم تهران از تعداد و مبلغ چکهای برگشتی در کشور به ترتیب ۳۱.۴ و ۴۶.۱ درصد است.
علت اصلی برگشت چکها
در مهرماه، حدود ۹۶۰ هزار فقره چک به ارزش ۱۱۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به دلیل عدم کفایت موجودی در حساب برگشت خوردهاند. این رقم به ترتیب ۹۷.۷ درصد از تعداد و ۹۷.۵ درصد از مبلغ کل چکهای برگشتی را تشکیل میدهد. در تهران نیز، حدود ۳۰۰ هزار فقره چک به ارزش ۵۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به همین دلیل برگشت داده شده است. این آمار نشاندهنده مشکلات جدی در سیستم مالی کشور است.
“`