“`html
بانک مرکزی با تغییرات جدید در سیاست ارزی خود، بازار ارز توافقی را راه اندازی کرده است. این تصمیم، که با افزایش قیمت ارزها در مرکز مبادله همراه بوده، تحولات قابل توجهی را در بازار ارز ایجاد کرده است.
سیاستهای ارزی بانک مرکزی در سالهای اخیر دستخوش تغییرات بسیاری شده است. پس از تاکید بر مکانیزم عرضه و تقاضا در سامانه نیما، اکنون این سامانه کنار گذاشته شده و بازار توافقی جایگزین آن شده است. این بازار، اگرچه مسیر مشابهی با نیما دارد، اما با نرخهای جدید و بالاتر همراه است.
از ۲۶ آذرماه، کلیه صادرکنندگان موظف به عرضه ارز حاصل از صادرات خود در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران هستند. این امر باعث افزایش قیمت ارزهایی مانند دلار، یورو، درهم و دینار در این مرکز شده است. قیمت دلار در مرکز مبادله به بیش از ۶۱ هزار تومان رسیده که افزایشی حدود ۵۳۰۰ تومانی نسبت به قبل دارد. این افزایش قیمت، تاثیر قابل توجهی بر نیازهای ارزی مانند سفر، تحصیل و درمان خواهد گذاشت.
تامین ارز مسافرتی از طریق مرکز مبادله
مرکز مبادله ایران، ۶۳ نوع ارز خدماتی از جمله ارز مسافرتی (هوایی، زمینی، ریلی و دریایی) را تامین میکند. با این حال، به دلیل نبود زیرساختهای لازم در مرزها، فعلا فقط مسافران هوایی میتوانند از این خدمت استفاده کنند. هر مسافر هوایی میتواند ۵۰۰ یورو به نرخ مرکز مبادله دریافت کند.
ارائه ارز مسافرتی به کودکان زیر ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور ممنوع است. گفتنی است که در سال گذشته، سهمیه ارز مسافرتی هوایی به ۱۰۰۰ یورو افزایش یافت و سپس به ۵۰۰ یورو کاهش یافت. ممکن است این روند در پایان سال جاری تکرار شود.
در حال حاضر، ۵۰۰ یورو ارز مسافرتی (یا معادل آن به دلار) با نرخ بیش از ۶۴ هزار تومان برای هر یورو و بیش از ۶۱ هزار تومان برای هر دلار در مرکز مبادله محاسبه میشود. این نرخها نسبت به روزهای قبل افزایش قابل توجهی داشتهاند. به طوری که تهیه ۵۰۰ یورو ارز مسافرتی برای سفر هوایی با احتساب کارمزد ۵ درصد، حدود ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه خواهد داشت.
با وجود این افزایش قیمت، هنوز تفاوت قابل توجهی بین نرخ ارز در مرکز مبادله و بازار آزاد وجود دارد. در صورتی که ارز مسافرتی در خارج از کشور خرج نشود، میتوان از آن در هنگام بازگشت به کشور استفاده کرد.
“`