## سرطان در ایران: تهدیدی جدی با ریشه های چندگانه
سرطان، بیماری شایع و خطرناکی است که در ایران، به ویژه در بین زنان، به شدت در حال گسترش است. به گفته سیدجواد مولا، دبیر علمی کنگره کنسرژنومیکس، سن ابتلاء بانوان ایرانی به سرطان پستان، ده سال زودتر از استاندارد جهانی است که زنگ خطری جدی برای سلامت زنان محسوب می شود.
عوامل متعددی در افزایش شیوع سرطان در ایران نقش دارند. ژنتیک، به عنوان یکی از عوامل مهم، زنان ایرانی را مستعد ابتلاء به سرطان پستان قرار می دهد. علاوه بر ژنتیک، سبک زندگی نامناسب نیز در افزایش نرخ ابتلاء به سرطان نقش مهمی ایفا می کند. مصرف بیش از حد فست فود، الکل و سیگار، آلودگی محیطی و استرس، احتمال ابتلاء به سرطان را به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
از سوی دیگر، پیری جمعیت و تغییرات فرهنگی در کشورمان نیز بر رشد ابتلاء به سرطان تاثیرگذار هستند. به طور مثال، افزایش مصرف فست فود و کاهش مصرف مواد غذایی سالم، باعث شده است که نسل جدید در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به بیماری های مختلف، از جمله سرطان، قرار بگیرد.
خوشبختانه، با اتخاذ یک سبک زندگی سالم و تغییر عادات غذایی، می توان به طور قابل توجهی از احتمال ابتلاء به سرطان جلوگیری کرد. مصرف مواد غذایی سالم، ورزش منظم و پرهیز از استرس، مهمترین راهکارها برای کاهش ابتلاء به سرطان هستند.
در زمینه سرطان معده، عفونت باکتری اچ پیلوری، که به دلیل عدم رعایت بهداشت مواد غذایی رخ می دهد، نقش مهمی در ابتلاء به این بیماری دارد.
کنگره کنسرژنومیکس، یکی از بزرگترین کنگره های بین المللی در زمینه سرطان است که به منظور ایجاد شبکه ای از پژوهشگران، پزشکان، شرکت های دانش بنیان و خیرین در حوزه سرطان، با هدف توسعه روش های نوین تشخیص مولکولی، درمان هدفمند و فرد محور و ارتقای خدمات رسانی نوین به بیماران مبتلا به سرطان برگزار می شود.
این رویداد، در سه محور اصلی علمی، تجاری سازی و مسئولیت پذیری اجتماعی برگزار می شود و هدف آن، آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی در زمینه سرطان و به اشتراک گذاری تجارب و یافته های جدید در این حوزه است.
بخش مسئولیت پذیری اجتماعی کنگره، با هدف ارتقاء آگاهی عمومی در مورد سرطان و حمایت از بیماران مبتلا به سرطان، برنامه های متنوعی را برگزار می کند. جایزه “مکسا” به عنوان یکی از مهمترین برنامه های این بخش، به منظور توسعه غربالگری، پیشگیری از سرطان و ارتقاء و فراگیری مراقبت های حمایتی و تسکینی طراحی شده است.