برای جبران کمبود برنج در بازار و تنظیم قیمتها، واردات برنج خارجی از نیمه دوم سال آغاز شده و تا قبل از برداشت محصول داخلی (مرداد تا آذر) ادامه خواهد یافت.
در شش ماهه نخست سال، ۴۰۰ هزار تن برنج وارد شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش قابل توجهی نشان میدهد. این کاهش بهمنظور حمایت از کشاورزان و جلوگیری از افت قیمت برنج داخلی در فصل برداشت صورت گرفته است، هرچند نارضایتی مصرفکنندگان را نیز به همراه داشته است. به عنوان مثال، قیمت برنج خارجی تنها در مهرماه، بر اساس آمار مرکز آمار ایران، ۱۱ هزار تومان افزایش یافت.
میزان سرانه مصرف برنج در ایران ۳۶ کیلوگرم در سال است. با توجه به جمعیت کشور، نیاز سالانه به حدود ۳.۵ میلیون تن برنج وجود دارد که بخش عمده آن از تولید داخلی و مابقی از طریق واردات تامین میشود. سال گذشته، یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن برنج وارد شد که به دلیل عدم کنترل میزان واردات، قیمت برنج داخلی به سطح مطلوب تولیدکنندگان نرسید.
وزارت جهاد کشاورزی برنامهای سهساله برای خودکفایی در تولید برنج در پیش گرفته است. اکبر فتحی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی این وزارتخانه، کسری واردات برنج در سال جاری را حدود ۸۰۰ هزار تن اعلام کرده و افزود که برای حفظ ذخایر استراتژیک، ۱۰ تا ۲۰ درصد بیشتر از نیاز داخلی نیز برنج ذخیره میشود. هدف این برنامه، افزایش تولید، خودکفایی، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی است. این برنامه با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در سه سال آینده به خودکفایی در تولید برنج منجر خواهد شد. در حال حاضر، برنج مورد نیاز کشور عمدتا از هند و پاکستان که از نظر کیفیت و ذائقه مطلوب هستند، وارد میشود.
با توجه به آغاز واردات، انتظار میرود قیمت برنج، چه ایرانی و چه خارجی، در بازار کاهش یابد. در حال حاضر، قیمت برنج درجه یک ایرانی در تهران بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان و برنجهای پرمحصول ایرانی بین ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان است. وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است که هر کیلوگرم برنج تنظیم بازاری توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران با قیمت ۴۵ هزار تومان به مصرفکنندگان عرضه خواهد شد.