“`html
بازار آنلاین طلا: فرصتی دوگانه با چالشهای فراوان
تجارت آنلاین طلا، همچون تیغی دو لبه است. از سویی، فعالان این حوزه نسبت به خطرات آن هشدار میدهند و از سوی دیگر، مقامات با شرط اخذ مجوزهای لازم، خرید اینترنتی طلا را پیشنهاد میکنند. اما جذابیت فرار از مالیات و هزینههای جانبی، بازار مجازی طلا را برای بسیاری وسوسهانگیز کرده است.
کلاهبرداریهای آنلاین طلا به شیوههای مختلفی صورت میگیرد. برخی فروشندگان، طلا را با قیمتی پایینتر از بازار ارائه میدهند، اما در نهایت، طلایی با وزن کم و ناخالصی تحویل مشتری میدهند. ماجرای سکه ثامن نمونهای از این کلاهبرداریهاست که به زیان ۵۰۰ میلیارد تومانی و ۳۰۰۰ شاکی منجر شد.
یکی دیگر از چالشهای خرید آنلاین طلا، “خالیفروشی” است. بسیاری از فروشگاههای آنلاین، پول را دریافت میکنند، اما طلایی برای تحویل ندارند. این در حالی است که اعتبار طلا به موجودی فیزیکی آن وابسته است و طبق بخشنامه بانک مرکزی، طلای فروختهشده باید در بانک ذخیره شود.
امین کلاهدوزان، رئیس مرکز تجارت الکترونیک وزارت صمت، در این باره به راهاندازی سامانه هوشمند معاملات فلزات گرانبها اشاره کرده است. این سامانه برای جلوگیری از خالیفروشی و اعمال نظارت بیشتر طراحی شده است.
هشدار جدی به خریداران: بسیاری از سایتهای فروش آنلاین طلا فاقد مجوز رسمی از اتحادیه طلا و جواهر هستند. رصد نشان میدهد که اغلب این سایتها تنها دارای نشان تجارت الکترونیک (اینماد) هستند که برای پرداختهای آنلاین کاربرد دارد، نه برای فروش طلا.
در تضاد با اظهارات رئیس اتحادیه طلا، رئیس کمیسیون طلا، جواهر و نقره اتاق اصناف ایران، از تدوین قوانین جدید برای فروش آنلاین طلای آبشده خبر داده و معتقد است فروش مصنوعات طلا در فضای مجازی، با داشتن پروانه کسب از اتحادیه، بلامانع است.
موانع قانونی خرید اینترنتی طلا: اتحادیه طلا و جواهر تنها به افرادی مجوز میدهد که دارای پروانه کسب و فضای فیزیکی باشند. این در حالی است که بسیاری از کسبوکارهای آنلاین تنها دارای اینماد هستند. لازم به ذکر است که اینماد، به معنای مجوز کسبوکار نیست. با وجود سامانه نظارتی وزارت صمت، هنوز نظارت دقیقی بر فروش آنلاین طلا وجود ندارد.
خرید و فروش آنلاین طلا با چالشهای متعددی برای مشتریان و فروشندگان همراه است و نیازمند تدابیر و نظارتهای دقیقتر است.
“`