سرطان پستان، معضلی رو به رشد در ایران
دکتر علی مطلق، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و بنیانگذار پویش ملی پیشگیری از سرطان پستان، زنگ خطر شیوع روزافزون این بیماری در کشور را به صدا درآورد. وی با اشاره به آمار تکاندهنده ابتلای یک زن ایرانی به سرطان پستان هر ۲۰ دقیقه، این بیماری را شایعترین سرطان در میان زنان ایرانی و جهان دانست.
مطلق با تقسیم عوامل افزایش سرطان پستان به دو دسته قابل تغییر و غیرقابل تغییر، به تشریح هر کدام پرداخت. عوامل غیرقابل تغییر مانند یائسگی دیررس، در کنار عوامل قابل تغییر نقش کلیدی در افزایش شیوع این بیماری دارند. وی کمتحرکی، استعمال دخانیات، مصرف الکل و رژیم غذایی نامناسب را از عوامل قابل تغییر و قابل کنترل نام برد.
چاقی و اضافه وزن نیز از دیگر عوامل خطر هستند که با اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری میباشند. مطلق تاکید کرد که افرادی با اضافه وزن، رژیم غذایی ناسالم و عادات زیانآور مانند مصرف دخانیات و الکل، در معرض خطر بسیار بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.
این متخصص برجسته، راهکارهایی عملی برای پیشگیری از این بیماری ارائه داد. تغییر الگوی غذایی به سمت مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات، کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و سرخ شده و کنترل میزان کالری دریافتی، از جمله این راهکارها هستند.
دکتر مطلق با تمایز بین “بروز” و “شیوع” سرطان پستان، به آمار نگرانکننده افزایش بروز این بیماری در دو دهه اخیر و پیشبینی افزایش بیشتر آن در دو دهه آینده اشاره کرد. افزایش سن جمعیت، عامل مهمی در این افزایش پیشبینی شده است. وی با تاکید بر اهمیت آگاهی بخشی و تغییر سبک زندگی، راه پیشگیری و مبارزه با این بیماری را هموارتر ساخت.