محمدجواد ظریف در نشست بررسی کارزار چهل میلیونی، ضمن ابراز خرسندی از تمایل دستگاههای دولتی به تعامل با فعالان مدنی، از تلاش ناموفق دولت برای ایجاد پلتفرم ارتباطی مردمی سخن گفت. وی از امضای تفاهمنامهای میان معاونت راهبردی و این کارزار برای پیگیری مطالبات مردمی در ارکان مختلف دولت خبر داد.
ظریف با طرح پرسشی در باب مفهوم “وفاق”، دو دیدگاه متفاوت را مطرح کرد: آیا وفاق به معنای عدم اختلاف در ساختار قدرت است یا به معنای گفتگوی درونحاکمیتی؟ وی با اشاره به مشارکت ۵۰ درصدی در انتخابات، این پرسش را مطرح کرد که آیا بیتوجهی به خواست ۵۰ درصد جمعیت، مفهومی از وفاق را تشکیل میدهد؟ وی یادآور شد که میزان مشارکت انتخاباتی در بسیاری از کشورها پایینتر از میانگین ایران است، اما این امر نمیتواند توجیهی برای نادیده گرفتن صدای ۵۰ درصد از جمعیت باشد.
معاون راهبردی رئیس جمهور با اشاره به مقاله خود در فارن افرز و روزنامه اطلاعات، به دستاوردهای امنیتی ایران در دو سده اخیر اشاره کرد و بر امنیت ملی و اقتدار ایران در صحنه بینالملل تأکید نمود. او بر لزوم تغییر نگاه تهدیدآمیز به مردم و ایرانیان خارج از کشور تأکید کرد و از آنان به عنوان فرصتی برای پیشرفت ملی یاد کرد.
ظریف با اشاره به کارزار امضا به عنوان فرصتی برای شنیدن دغدغههای مردمی و اصلاح سیاستهای نادرست، بر لزوم تغییر نگاه به زنان، فضای مجازی و ایرانیان خارج از کشور به عنوان فرصت تأکید کرد. وی با بیان اینکه همه دستاوردهای کشور مدیون مردم است، بر اهمیت شنیدن صدای مردم و عمل به آن تأکید نمود و شنیدن را مهمتر از موعظه دانست.
وی با اشاره به آیهای از قرآن کریم، بر اهمیت شنیدن و گفتگو و پرهیز از یکطرفه نگری تأکید کرد و این را کلید فهم خواستههای ۵۰ درصد از جامعه دانست که در انتخابات شرکت نکردهاند.
ظریف بر استفاده از این کارزار برای افزایش آگاهی و دستیابی به وفاق ملی تأکید کرد. به گفته وی، گفتگو به معنای شنیدن است نه صرفاً سخن گفتن.