“`html
نگرانیها از شیوع گسترده تب دنگی در جنوب کشور به دنبال ورود گونهای خطرناک از پشه آئدس به اوج خود رسیده است. گزارشهای اولیه از شیوع این بیماری در شهریور ماه، با ابتلای افرادی که از دبی به شیراز سفر کرده بودند، آغاز شد. اما به سرعت، موارد ابتلای بومی در شهرهای جنوبی کشور گزارش گردید و زنگ خطر را برای متخصصان حوزه سلامت به صدا درآورد. تاکنون بیش از 945 مورد ابتلا به تب دنگی ثبت شده که بیش از 700 مورد آن مربوط به انتقال محلی و بقیه ناشی از ورود از خارج از کشور است.
اخبار نگران کنندهای از سوی مسئولان استانی در کرمان منتشر شده است مبنی بر ورود پشه آئدس اجیپتی به جنوب کشور، گونهای بسیار خطرناک که میزان مرگ و میر ناشی از آن بسیار بالاتر از ویروس کرونا اعلام شده است. این پشه در منطقه چابهار مشاهده شده و افزایش چشمگیر موارد ابتلا در این منطقه در ده روز گذشته هشداری جدی برای مسئولین به حساب میآید.
پشه آئدس اجیپتی، برخلاف بسیاری از پشهها، در طول روز فعالیت دارد و بیشتر در ساعات اولیه صبح و غروب آفتاب اقدام به نیش زدن میکند. این پشه در ظروف ساخته دست بشر در داخل یا اطراف منازل تخمگذاری میکند.
دکتر مینو محرز، متخصص بیماریهای عفونی، در این باره توضیح میدهد که تب دنگی مدتهاست که در ایران وجود دارد، اما تاکنون بیشتر موارد ابتلا مربوط به افرادی بوده که از کشورهای همسایه مانند دبی و پاکستان بازگشتهاند. اما با ورود پشه آئدس به کشور، موارد ابتلای بومی به شدت افزایش یافته است.
به گفته وی، اولین گروه از این پشهها احتمالا از طریق لاستیکهای مستعمل و آلوده از پاکستان وارد جنوب کشور شدهاند. عدم رعایت بهداشت شهری و پراکندگی زبالهها نیز در افزایش جمعیت این پشهها نقش بسزایی دارد. چابهار یکی از مناطقی است که بیشترین میزان ابتلا را به خود اختصاص داده است.
دکتر محرز با تأکید بر اهمیت پیشگیری، به عدم وجود درمان قطعی برای تب دنگی و محدودیت دسترسی به واکسن اشاره میکند و بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه تأکید فراوان دارد. نوع خطرناکتر این بیماری میتواند باعث مرگ و میر شود. واکسن تب دنگی در ایران تولید نمیشود و واکسنهای موجود نیز بسیار محدود هستند.
عوامل مختلفی در افزایش ابتلا به تب دنگی نقش دارند، از جمله سوء تغذیه به ویژه در کودکان، بیماریهای زمینهای و همچنین عدم رعایت بهداشت در مناطق کمبرخوردار. هر فرد مبتلا میتواند به راحتی دیگران را نیز مبتلا کند. علائم ابتلای اولیه شبیه آنفولانزا است اما ابتلای مجدد میتواند بسیار خطرناکتر باشد و واکسن معمولا فقط برای افراد مبتلا به این بیماری برای بار دوم تجویز می شود.
کنترل شیوع تب دنگی نیازمند همکاری بین بخشی است. شهرداریها باید به پاکسازی شهرها و مدیریت زبالهها بپردازند، وزارت بهداشت آموزشهای لازم را ارائه دهد و دیگر نهادها نیز در فرهنگسازی نقش خود را ایفا کنند. سمپاشی و غبارپاشی در مناطق آلوده، جلوگیری از جمع شدن آب راکد در منازل، و استفاده از کرمهای دورکننده پشهها از دیگر اقدامات ضروری هستند.
در پایان، دکتر محرز مجددا بر ضرورت پیشگیری از بیماری به دلیل فقدان درمان قطعی تأکید میکند و از مردم میخواهد توصیههای بهداشتی را جدی بگیرند.
“`