“`html
افزایش بیسابقه قیمت قهوه و کاکائو در سال 2024 بازار جهانی را تکان داده است. خشکسالیهای گسترده، افزایش دمای زمین و وابستگی شدید به چند کشور تولیدکننده اصلی، از عوامل کلیدی این جهش قیمتی هستند. کاهش تولید در مزارع قهوه به دلیل شرایط اقلیمی نامساعد، به شدت بر قیمت جهانی تاثیر گذاشته است.
برزیل، ویتنام، کلمبیا و اتیوپی، از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در جهان هستند. اتکای بیش از حد بازار به چند کشور محدود، این صنعت را در برابر نوسانات اقلیمی آسیبپذیر کرده است. به طوری که برزیل و ویتنام به تنهایی بیش از نیمی از قهوه جهان را تولید میکنند.
آقای علی مهجوریان در گفتگو با ایسنا، با اشاره به افزایش حداقل 80 درصدی قیمت جهانی قهوه در سال جاری، این افزایش را ناشی از تغییرات آب و هوایی و تقاضای بالای جهانی دانست.
وی در ادامه افزود: با توجه به افزایش قیمت جهانی، بسیاری از تولیدکنندگان داخلی با ظرفیت تولید پایین، به دلیل مشکلات تامین سرمایه در گردش، ممکن است مجبور به توقف فعالیت شوند. میزان واردات سالانه قهوه به ایران حدود 50 هزار تن است و مصرف آن نیز سالانه حدود 40 درصد رشد میکند.
عضو انجمن قهوه ایران، ویتنام، برزیل، هند، اندونزی، کلمبیا و اوگاندا را از مهمترین کشورهای صادرکننده قهوه به ایران نام برد.
مهجوریان همچنین به مشکل سهمیهبندی واردات قهوه اشاره کرد و گفت: تخصیص غیرمستقیم سهمیهها از طریق واسطهها، به جای تخصیص مستقیم به تولیدکنندگان، مشکلاتی را ایجاد کرده و باید اصلاح شود. این روش خلاف قانون بوده و به تولیدکنندگان آسیب میرساند.
۰۹:۵۸ – ۲۹ آذر ۱۴۰۳
“`