نابودی تپه‌های باستانی کهریزک: میراث ملی در سکوت فراموشی

تپه‌های باستانی کهریزک، گنجینه‌ای ارزشمند از تاریخ ایران، در معرض نابودی کامل قرار گرفته‌اند. این تپه‌های سه هزار ساله که در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده‌اند، در اسناد شهرسازی و طرح‌های جامع شهری هیچ اثری از آنها نیست و عملاً از حافظه مسئولان و برنامه‌ریزان شهری پاک شده‌اند.

قدیر افروند، مدیر پایگاه ملی ری، با ابراز نگرانی شدید از وضعیت اسفناک این محوطه باستانی، هشدار داد که این تپه‌ها که قدمت آنها به هزاره اول پیش از میلاد می‌رسد، به محل تخلیه زباله و نخاله تبدیل شده‌اند و مورد بی‌توجهی و تخریب قرار گرفته‌اند.

این محوطه باستانی که در سال ۱۳۶۵ به ثبت ملی رسیده است، شاهد حفاری‌های باستان‌شناسی متعددی بوده و آثار ارزشمندی از جمله سفال خاکستری و کوره‌های سفال‌پزی در آن کشف شده است. با این حال، در طرح‌های تفصیلی و جامع شهر کهریزک که در سال‌های اخیر ابلاغ شده‌اند، هیچ اشاره‌ای به این تپه‌های باستانی نشده است.

به گفته افروند، این بی‌توجهی و حذف نام تپه‌های کهریزک از اسناد شهری، راه را برای ساخت‌وساز و تخریب این محوطه باستانی هموار کرده است. به طوری که بخش‌هایی از آن به شهرک اداری تبدیل شده و شرکت راه‌سازی ماشین‌آلات سنگین نیز در این محوطه ساختمانی احداث کرده است.

این باستان‌شناس با اشاره به گودبرداری‌های جدیدی که در لبه غربی این محوطه باستانی در حال انجام است، خواستار اقدام فوری و پیگیری قضایی برای توقف این تخریب‌ها شده است. او همچنین از بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی و فرمانداری ری نسبت به هشدارهای خود در سال‌های گذشته انتقاد کرد و خواستار پاسخگویی آنها در خصوص این کوتاهی‌ها شد.

افروند با طرح این سوال که چگونه ممکن است در طول این سال‌ها، پیش از هر اقدامی برای اجرای پروژه‌ها و ساخت‌وساز در این محوطه، استعلام گرفته نشده باشد و کسی به این تپه باستانی اشاره نکرده باشد، خواستار شفاف‌سازی در این خصوص شده است.

او همچنین از مدیران شهری پرسید که چرا حتی یک تابلو برای معرفی این میراث ملی نصب نکرده‌اند و چرا در تابلوهای شهری به جای اشاره به قدمت سه هزار ساله این منطقه، به کارخانه قند و خانه فخرالدوله که قدمت کمتری دارند، اشاره می‌کنند.

این باستان‌شناس در پایان تاکید کرد که این شهر، اهل تاریخ و فرهنگ دارد و چگونه ممکن است درباره قدمت این منطقه بی‌اطلاع باشند. او از همه دلسوزان میراث فرهنگی و تاریخ ایران خواست که نسبت به این فاجعه خاموش نمانند و برای نجات تپه‌های باستانی کهریزک تلاش کنند.

با احترام ، مجله خبری مسیر آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *